Doorlopend krediet: niet geschikt.

Gebruik in elk geval geen doorlopend krediet voor een financiering van een verbouwing. De rente van zo’n lening is niet aftrekbaar voor de belasting, dus die optie kunt u maar beter doorstrepen. Blijft over een verhoging van uw hypotheek en een Persoonlijke lening. Met name de laatste wint de laatste tijd aan populariteit.

Lenen met belastingvoordeel

De rente van zowel een Persoonlijke lening als een hypotheek is fiscaal aftrekbaar. Hoeveel belastingvoordeel u dan heeft is afhankelijk van uw inkomen. Als voorwaarde geldt natuurlijk wel dat u het geld gebruikt voor een verbouwing aan de woning. Dat kan ook de aanschaf van een nieuwe keuken zijn, renovatie van de badkamer of bijvoorbeeld het aanbrengen van betere isolatie. Neem voor meer informatie contact op met uw belastingadviseur of de Belastingdienst. Zij kunnen u precies vertellen aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Nadelen van een tweede hypotheek

Verhoging van een bestaande hypotheek of een tweede hypotheek nemen is vaak de enige mogelijkheid die wordt overwogen. Maar het is goed om kritisch te kijken naar de kosten van afhandeling en advies, die in rekening worden gebracht. Let daar goed op, informeer vooraf naar de kosten en voorwaarden. Dat voorkomt verrassingen. Bij een Persoonlijke lening krijgt u niet te maken met deze kosten.

Wat ook zwaar kan wegen is het totale bedrag van de hypotheek boven de waarde van de woning kan stijgen. Omdat het risico voor de hypotheekverstrekker dan groter is, geldt dan ook een hogere rente.

Maak een vergelijking

Neem de kosten van afhandeling, advies en een eventueel hogere rente mee in uw vergelijking van hypotheekverhoging met een Persoonlijke lening. Alleen dan krijgt u een zuiver beeld. Vergeet daarbij niet dat u voor het afsluiten van een hypotheek vaak langer moet wachten voordat een en ander is afgerond.

Wat is het beste voor u?

Een Persoonlijke lening geeft zekerheid over de maandelijkse aflossing en een vaste looptijd. De nieuwe keuken of badkamer is daarmee sneller afgelost dan bij een hypotheek met een langere looptijd. Er pleit veel in het voordeel van een Persoonlijke lening. Zet voor uw definitieve keuze de voor- en nadelen op een rij (zie onderstaand schema) en uw wensen. Welk bedrag heeft u nodig? Wat wilt en kunt u per maand betalen? Welke looptijd? Kijk daarbij goed naar uw inkomen van vandaag en over enkele jaren. Alleen dan heeft u heel lang plezier van de verbouwing van uw woning!

Persoonlijke Lening Verhoging hypotheek
Geschikt voor woningverbetering ja ja
Rente fiscaal aftrekbaar ja ja
Afhandelingskosten geen ja
Advieskosten geen ja
Rentevast ja ja